De zomer loopt langzamerhand ten einde. Het was een periode waarin velen van ons de mogelijkheid hadden om een paar weken los te komen van het dagelijkse ritme. Uit te rusten en nieuwe inspiratie op te doen. Nu is het dan ook weer tijd om terug te keren in een vertrouwd spoor of een nieuwe start te maken. Gelukkig voelt dat voor de meesten goed.

Voor het kerkleven gelden deze dingen ook. Doorgaan in een vertrouwd spoor, maar ook een nieuw seizoen starten. De landelijke kerk heeft hierbij gekozen voor het jaarthema “Als nieuw! Leven in het licht van Gods koninkrijk”. Centraal hierbij staat de gelijkenis ‘De werkers in de wijngaard’ uit het Bijbelboek Mattheus 20, 1-16.

Deze gelijkenis verteld ons iets over het onverwachte én het bevrijdende van Gods werking in de wereld. Jezus verkondigt een ommekeer in menselijke gewoonten en verwachtingen. De arbeiders uit het verhaal die pas laat op de dag begonnen zijn, ontvangen net zoveel loon als de arbeiders die de hele dag gewerkt hebben. Hun loon is geen loon naar de omvang van de prestatie die ze hebben geleverd, het is genadeloon. Het wordt hen allen gegund omdat ieder mens van gelijke waarde is ongeacht de prestatie die is verricht.

Jezus schetst in deze gelijkenis een beeld van de heer van de wijngaard ( God) als een rechtvaardige, als iemand die zich laat kennen in goedheid. Tegelijkertijd klinkt in deze gelijkenis ook een uitnodiging: ‘je kunt elk uur aanhaken bij het werk in de wijngaard. Als we ons richten op het hemelse licht dat nu over onze werkelijkheid valt, scherpt dat het zicht op onze verantwoordelijkheid voor de medemens, voor de schepping, voor ons samenleven’ (zie de website van de Protestantse kerk)

Een gastvrij thema dat doorklinkt in de vele activiteiten voor het nieuwe kerkelijk jaar die gepresenteerd worden in de activiteitengids 2024/2025 van onze gemeente. Dat het een jaar mag worden waarin we in vreugde met elkaar optrekken in bekende en in nieuwe activiteiten.

Meinie Visser-ouderenpastor