Orgels

Orgel Dieren

Een unicum in Nederland. Zo werd ‘ons’ orgel gezien toen het in gebruik werd genomen in 1970 in de Ontmoetingskerk. Er was in die tijd steeds meer belangstelling voor zogenaamde ‘oude muziek’ en met name de muziek van J.S. Bach. Maar veel orgels in Nederland werden daarvoor gebouwd volgens meer romantische tradities, met heel andere uitgangspunten.

Orgelbouwer Reil uit Heerde probeerde zo goed mogelijk met de kennis van die tijd een nieuw orgel te bouwen dat meer aansloot bij de barokperiode van Bach. Een doorbraak voor deze toen nog onbekende orgelbouwer. Het trok destijds sterk de aandacht en maakte veel reacties los, positief èn negatief.  Met een heldere klank en duidelijk hoorbaar als je een andere toon speelt (in tegenstelling tot de meer ‘wollige’ klank van een Romantisch orgel). Daarom wordt het orgel in de Ontmoetingskerk ook wel een neo-barok orgel genoemd.

In 2022 is er sinds lange tijd weer groot onderhoud verricht aan het orgel zodat de klank en techniek ook voor de toekomst behouden blijft.

 

 

Orgel Spankeren

Het orgel is in 1916 vervaardigd door A. Standaart te Rotterdam. Het is een pneumatisch orgel, dat niet direct waardevol is, maar nu door zijn zeldzaamheid waarde heeft. Omstreeks 1980 is het orgel her¬steld door de fa. Leeflang te Apeldoorn. Het orgel verkeert vrijwel in de originele staat. Het orgel staat op een balkon aan de westzijde van het kerk¬interieur. Het front heeft nog de traditionele vijfledige ordening zoals die in de negentiende eeuw zeer gebruikelijk was. Een hoge halfronde midden¬toren wordt geflankeerd door gedeelde velden en vervolgens lagere, spitse zijtorens. Dit type front is door de fa. Standaart diverse malen toegepast. De kas is traditioneel van constructie. Er is een eenvoudig blinderingssnijwerk boven- en onderin de torens en bovenin de velden. Er staan geen ornamenten of beelden op de kappen van de torens. De kas wordt geflankeerd door gesneden vleugelstukken.

Organisten/pianisten

Ronald Brons                                                                                                                                                               
Dick Goedhart                                                                                                                                                             
Martin Kas
Hans Schimmel
Marieke Schimmel

Contactpersoon

Hans Schimmel
e-mail: info@hansschimmel.nl